EMDR

(Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

Iedereen maakt wel eens akelige of nare ervaringen mee. Pesterijen op het werk, langdurige periodes van (werk)stress, ingrijpende gebeurtenissen (trauma’s), het overlijden van een dierbare of emotionele verwaarlozing in de jeugd zijn enkele voorbeelden, waar mensen blijvend last van kunnen hebben. Veel voorkomende klachten zijn angsten, slapeloosheid, emotionele instabiliteit, vermijdingsgedrag, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, vermoeidheid, depressiviteitwoede-uitbarstingen en onverwerkte rouw.

Soms kan het moeilijk zijn om zelf de oorzaak van deze klachten te vinden. Een bezoek aan de huisarts levert meestal een kalmeringsmiddel of antidepressivum op. Deze middelen kunnen tijdelijk een welkom medicijn zijn voor de verlichting of vermindering van de klachten, zodat men weer redelijk kan functioneren. De oorzaak blijft echter onopgelost!

EMDR is een doeltreffende methode om een einde te maken aan klachten die het resultaat zijn van ingrijpende gebeurtenissen. Maar ook vage klachten en een opvallende emotionaliteit (zonder trauma) kunnen doeltreffend behandeld worden.

Het meest indrukwekkend is de effectiviteit van EMDR. Drie sessies EMDR kan men gelijkstellen aan vijftig sessies cognitieve gedragstherapie. Een grote rol hierbij spelen auditieve klikjes (te horen via een headset), waardoor de informatieverwerking in de hersenen gestimuleerd wordt. Een enkelvoudig trauma kan veelal binnen maximaal drie sessies verwerkt worden.

De effectiviteit van EMDR is wetenschappelijk aangetoond door een groot aantal gecontroleerde onderzoeken. Dit maakt EMDR de meest geëvalueerde behandeling op het gebied van trauma. De krachtige en snelle werking van deze therapievorm heeft in de Verenigde Staten geleid tot de bijnaam ‘powertherapy’ of ‘wondertherapy’.

Heb je vragen over de toepasbaarheid van EMDR voor jouw probleem en/of klachten, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op voor meer uitleg of lees de ervaringsverhalen.