Psychologische behandeling

Kenmerkend voor de psychologische behandeling is het therapeutisch karakter van het traject. Er kan op een diepgaande manier gewerkt worden aan psychische problematiek en psychosomatische klachten. Veel voorkomende klachten die in dit kader behandeld kunnen worden zijn: stemmingsstoornissen als depressiviteit, angststoornissen (sociale angsten, pleinvrees, vliegangst, fobieën, paniekaanvallen en hyperventilatie), maar ook seksueel misbruik, incest, onverwerkte rouw, trauma’s, burnoutklachten, spanningsklachten, slaapproblematiek, etc.

Voorbeeld

Peter heeft al geruime tijd last van depressiviteit. Hij slikt een antidepressivum. Het effect van dat middel vlakt zijn gevoelens in ieder opzicht af. Hij is niet meer in staat om verdriet te voelen of zich te laten raken door de vreugde van het leven. Zowel negatieve als positieve gevoelens zijn sterk vervaagd en afgevlakt. Peter wil graag van zijn depressiviteit verlost worden en is zeer gemotiveerd om zich daarvoor in te zetten.

Tijdens de behandeling leert Peter beter om te gaan met zijn klachten. Hij wordt zich bewust van zijn manier van denken en hoe hij daar invloed op kan uitoefenen. De relatie tussen denken, voelen en gedrag wordt tijdens de behandeling duidelijk. Op het moment dat Peter er klaar voor is, begint hij met de afbouw van het antidepressivum. Ook zorgt hij voor een betere balans tussen inspanning en ontspanning en tussen werk en privé. Zijn slaapstoornis neemt geleidelijk aan af, doordat hij leert om een aantal maatregelen te treffen die zijn slaapvermogen verbeteren. Bewustwording van zichzelf en zijn eigen lichaam zijn doorslaggevend voor zijn herstel.

Peter is na zes sessies volledig hersteld van zijn depressiviteit. Met een vreugdevolle uitstraling vertelt hij hoe hij weer kan genieten van zijn leven en hoe lekker het is om goed te kunnen slapen. In zijn vrije tijd maakt hij muziek, brengt hij tijd door in de natuur en op zijn werk bezoekt hij de yogalessen.